Spontaan en niet geregisseerd

dat kenmerkt mijn reportages

Home > Spontaan en niet geregisseerd

Spontaan en niet geregisseerd

Spontaan

“1-2-3, even lachen”… we houden er allemaal niet echt van, de “gemaakte” foto’s. Daarbij staat ook niemand echt graag voor de camera. Sommige mensen hebben er mee leren omgaan, maar voor de meeste went het nooit. Zeker wanneer de gene achter de camera je de woorden “Say cheese” je aan het lachen probeert te krijgen, blijk je er achteraf toch weer met ongemakkelijke (of zoals we tegenwoordig zeggen awkward) smile op de foto. Het was niet echt spontaan, zo voelt het niet. Je herkend je zelf niet echt erin terug. En waarschijnlijk krijg je weer dan ongemakkelijke of onzekere gevoel bij het zien van de foto. Eigenlijk willen we allemaal wel anders, meer als ons zelf op de foto. Zodat andere echt zien wie we echt zijn. Maar weten we niet echt hoe. Want spontaan doen op commando, dat kan natuurlijk niet. Voor mij was het ook een zoektocht, een uitdaging om te ontdekken hoe je karakter, persoonlijkheid en connectie tussen mensen kunt vangen in een foto. Hoe hou je het dan ook spontaan,  en vooral ook echt?  

Niet geregisseerde fotografie

Hoe krijg je dan die niet geregisseerde foto’s? Zoals ik op andere plekken op deze site ook schreef, ik heb me gespecialiseerd in het vangen van de connectie en de emotie tussen de mensen in een foto. Daarbij regisseer ik niet. Jullie krijgen een meer een podium eigenlijk. Dat klinkt op het eerste gehoor wat abstract of op z’n minst spannend misschien. Maar de setting die ik creëer voor en met jullie geeft juist meer ontspannenheid. Je kunt meer jezelf zijn. En je daarin ook een moment van waarde en plezier beleefd samen. Dat moment creëren jullie zelf aan de hand van kleine interacties met mij. Wat een mooie herinnering wordt waarbij de foto’s deze herinnering levend houden.

Vertrouwen en gemak

Vertrouwen en op je gemak zijn is daarbij belangrijk. Daarom steek ik van te voren er ook extra tijd in om jullie goed te leren kennen. Vooraf ontvangen jullie een “voorpret vragenlijst” die jullie invullen. Dat helpt jullie bij de juiste mindset en neemt daarmee een stukje spanning weg. Jullie antwoorden helpen mij weer om jullie beter te leren kennen en ook de reportage op een persoonlijke en eigen manier op te bouwen. Zo zijn de vragen, kleine spelletjes en opdrachtjes passend en herkenbaar. Want ze komen voort uit jullie eigen antwoorden. Het mooie hierbij is wel “alles is goed” en dat is ook echt zo. Het zijn namelijk jullie antwoorden en jullie momenten. Het fijne is, je kunt het dus niet fout doen. Je bent lekker jezelf. En daarbij vind ik het belangrijk dat jullie je op je gemak voelen. En past iets toch niet goed bij jullie, dan is dat geen probleem. Dan slaan we een vraag of opdrachtje over.

Drie fases

Voordat we echt beginnen met de reportage, maken we eerst uitgebreid kennis. En ligt ik nogmaals mijn aanpak toe en lopen we samen naar een geschikte plek. De opbouw van de reportage kent drie fases. Maar niet alle drie de fases worden perse geraakt. Die regie ligt bij jullie zelf. Tijdens de shoot voel ik aan of de setting zich ervoor leent om alle drie de fases te raken. In de eerste fase staat vooral het plezier, de fun, het lachen en de ontspannenheid centraal. De tweede fases houdt het ook nog luchtig, maar is wel warmer. Er is ook fysieke connectie, er wordt geknuffeld en er wordt gefantaseerd. In de derde fase gaat het echt dieper. Is er hartsconnectie, betekenisvolle verbinding waarin er ruimte is om gevoelens, je liefde voor elkaar en dromen vanuit je hart met elkaar te delen. Als jullie elkaar al wat langer kennen en die openheid en connectie is er, dan zul je in deze fase de meest waardevolle momenten van herinnering met elkaar beleven. Deze mooie momenten, puur en spontaan leg ik voor jullie vast.

Spreekt deze werkwijze je aan? En wil je ook graag spontane en ongeregisseerde foto’s met je partner, of met je gezin? Dan hoor ik graag van je. Je kunt hiervoor vrijblijvend contact opnemen met mij. Je kunt je ook wat verder laten inspireren door vooral ook wat blogs te bekijken van loveshoots, bruidsreportages en gezinsreportages.

Samen een mooi moment beleven en vastleggen?

Zwangerschapreportage Korte Duinen, Soest

Een zwangerschapreportage in de Korte Duinen in Soest. De Korten Duinen, zijn onderdeel van het gebied de Soesterduinen. Maar zijn een rustiger dan het bekendere Lange Duinen gedeelte van Soestduinen. Juist door deze rust in dit deel, is dit uitermate geschikt voor intieme foto reportages zoals loveshoots of zwangerschapsboots. Dit stel woont zelf in Soest en is dol op de natuur, het lag dus voor de hand om hier hun deze zwangerschapsportretten tijdens een reportage te maken. We spraken af op een avond, eind april, tijdens het “gouden uurtje”.

Loveshoot Deventer de Gasfabriek

De Gasfabriek in Deventer is oud industrieel erfgoed. Dit stel had de voorkeur uitgesproken voor een loveshoot op een dergelijke locatie.

Liefdesreportage Zuiderheide Laren

Liefdesreportage Zuiderheide, Laren. De Zuiderheide bij Laren, ligt in ’t Gooi ingesloten tussen Hilversum, Laren en knooppunt Eemnes. Deze heide is een speciale plek voor dit echtpaar. Ze komen hier als Hilversummers al hun hele leven. En hun verlovingsfoto, zo’n 60 jaar geleden, is daar ook gemaakt.

Wij genieten absoluut na van onze prachtige dag, we hebben zo genoten. We vinden de foto’s echt heel mooi!

Lydia H.

Echt heel erg bedankt! Ben razend enthousiast. Het ziet er allemaal echt zo mooi uit en bedankt vangen van onze dag! 

Samantha P.

Wij zijn net klaar met het bekijken van de PRACHTIGE foto’s! Wauw!!! Wij zijn er enorm blij mee!! Dank je wel!!

Daniëlle van der M.

Het was echt een fantastische dag. Wij hebben zeker genoten en de andere gelukkig ook! Jaa we zijn er echt blij mee. Super mooi vinden we ze! Ontzettend bedankt!

Karlijn K.

Het is al weer ruim een jaar geleden dat je voor ons de trouwfoto’s hebt gemaakt. We genieten er nog elke dag van! Het was erg prettig om samen te werken en je hebt erg fijn gewerkt op de dag zelf, dank daarvoor.

Margreet D.

Lid van Feel it!

WIJ Fotografie

KVK 65430352

Straat van Corsica 99
3825 VB Amersfoort - Vathorst

06 - 111 66 172
Stuur me een appje!

info@wijfotografie.nl