Over WIJ Fotografie

Wie is Wijgert IJlst?

Home > Wie zijn wij?

Lees over WIJ Fotografie

Wie zijn WIJ? Hoewel de naam anders doet vermoeden, is WIJ Fotografie niet een onderneming met meer fotografen maar met een, namelijk Wijgert IJlst. Zoals je kunt zien is WIJ geschreven met twee hoofdletters een W en een IJ, dit zijn mijn initialen.

 

Naast een anagram van de eerste letters (initialen) van mijn voor- en achternaam staat WIJ Fotografie ook voor samen, voor betrokkenheid, meedenken en gezamenlijk met jou (de klant) een resultaat neer zetten. Juist door de verbinding die ik nastreef wil ik iets blijvend en aansprekend neerzetten waar jij jezelf helemaal in herkend of juist hoe je gezin wil worden. WIJ (jij en ik) maken daardoor dus eigenlijk samen de foto’s.

Van nature ben ik een open persoon, en heb een dienstbare en servicegerichte instelling. Het leggen van verbinding en het bouwen van relaties vind ik waardevol en zie ik in het vakgebied als fotograaf ook als iets nuttigs. Vanuit die overtuiging/invalshoek wil ik andere ook graag portretteren. Als jij je ontspannen en op je gemak voelt, dan zie je dat terug op de foto’s. Daar nemen we dus de tijd en aandacht voor. Het is voor mij de uitdaging om de ware “jij” zichtbaar te laten worden, en jouw verhaal te kunnen vertellen door middel van mijn foto’s.

Mijn liefde voor fotografie begon al jaren geleden als tiener. Maar het zou tot 2013 duren voordat ik me echt ging richten en specialiseren op het portretteren van mensen.

Ons leven duurt maar kort, we koesteren wat we hebben en willen daar blijvend op kunnen terugkijken. Kinderen groeien op, veranderen heel snel, en voor je het weet zijn ze volwassen. Onze ouders worden elke dag een beetje ouder, en zelf hebben we ook niet de eeuwige jeugd. Hoe mooi is het eigenlijk dat je met het maken van een foto de tijd letterlijk stil kunt zetten, en er een permanent blijvende herinnering van kunt maken. WIJ Fotografie richt zich daarom op het met jou samen, op een persoonlijke manier, vastleggen van herinneringen en het portretteren van persoonlijke levensgebeurtenissen.

Wijgert IJlst

Interview

Leer Wijgert IJlst wat beter kennen.

Hoe ben je begonnen aan huwelijksfotografie?

Na dat ik me binnen de fotografie ben gaan verdiepen in portretfotografie ben ik destijds (2014) twee keer gevraagd om als 2e fotograaf mee te lopen bij bruidsopdrachten van een bevriende fotograaf. Dit genre spreekt me erg aan, omdat het zo veelzijdig en divers is. Heb hierdoor besloten dat ik dit ook zelfstandig wil gaan doen. Om m’n kennis te verbreden en nog beter voorbereid te zijn, heb ik in 2015 een workshop gevolgd speciaal gericht op bruidsfotografie.

Wat is het mooiste compliment wat je hebt gekregen?

Met mijn fotografie wil ik mensen in beeld brengen zoals ze zijn. Dus als ik van een klant terughoor “we staan op de foto zoals wij zijn” of “je hebt me vastgelegd zoals ik echt ben”, dan weet ik dat ik het goed gedaan heb. Dan is de klant dik te vreden, en dan ben ik ook blij en tevreden.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste elementen van een goede foto?

Dat het een verhaal verteld, en het de kijker dus boeit en pakt. Dat is altijd een uitdaging en vraagt inzicht, creativiteit en ervaring. Je kan de techniek nog zo goed beheersen, maar als het een niets zeggend beeld is wat je als kijker niet vastpakt, dan mist het z’n doel.

Wat vind je het leukst aan jouw beroep?

Je werkt met mensen, hun emoties en gevoelens goed in beeld brengen dat is altijd een leuke uitdaging. Het mooie van aan het werk zijn op een trouwdag is dat er zo veel liefde te zien en te voelen is, iedereen is vrolijk en er is extra aandacht besteed aan de aankleding van de mensen en de locaties. Bovendien is bruidsfotografie heel veelzijdig, het heeft veel verschillende aspecten en soorten van fotografie in zich. Die afwisseling is boeiend, het geeft me een kick als ik m’n creativiteit zo heb kunnen inzetten dat het resultaat goed is en het bruidspaar tevreden.

Wat vind je het minst leuk aan jouw beroep?

Administratie, daar ben ik niet voor in de wieg gelegd. Het is wel heel belangrijk en hoort er dus bij… maar doe mezelf er geen plezier mee.

Houd je van reizen?

Ja, ben d’r dol op. Doe het helaas te weinig. Heb in het verleden verre landen bezocht, en rondreizen gemaakt met auto of trein. Heel avontuurlijk vond ik dat, je maakt altijd wat mee… dat zijn prachtige herinneringen. Reizen verrijkt je leven vind ik.

Wat neemt je mee op reis en waarom?

M’n camera, dat is niet zo verrassend. Het is het verlengstuk van m’n geheugen. Mijn vrouw verwijt me dat ze op reis vaak op mij moet wachten omdat ik weer ergens sta te fotograferen.
Het mooie van vakantie foto’s is dat je zo weer het vakantiegevoel opsnuift als je ze terugkijkt. Bovendien hoef je nooit meer souverniers te kopen. 🙂

Ben je fotogeniek?

Als fotograaf gaat het doorgaans niet om mij, omdat ik meer achter de camera sta dan voor de lens. Denk echter dat ieder persoon iets unieks en bijzonders heeft, en het is m’n doel dit zo echt mogelijk vast te leggen.

Hoe zie je de toekomst van huwelijksfotografie?

Met de komst van de digitale fotografie, en de ontwikkeling ervan, heeft de fotografie in z’n geheel een enorme vlucht genomen. De kwaliteit van de beelden die je met een pocket camera aflevert is vaak al verbazing wekkend, om over de mobiele telefooncamera’s nog maar te zwijgen. Iedereen heeft in de basis dus de mogelijkheid om kwalitatief hoge foto’s maken binnen handbereik. Je zult je als (huwelijks)fotograaf dus moeten onderscheiden, en meer waarde moeten creëren door kennis en creatieve ideeën. Je moet er ook “oog” en gevoel voor hebben, niet iedereen maakt dezelfde foto, omdat we nu eenmaal anders naar dingen kijken of er andere gevoelens bij hebben. Als mensen die skills en vakmanschap leren waarderen, dan blijft er altijd behoefte aan en werk voor (bruids)fotografen.

Hoe ga je om met kritiek?
Als fotograaf ben je niets meer en niets minder dan een dienstverlener. Uiteraard vind ik de persoonlijke klik en daarmee verstandhouding belangrijk. Klanten moeten je ook de ruimte en vertrouwen geven om “je ding” te kunnen doen. Tegelijkertijd het je als dienstverlener (fotograaf) je verantwoording om helder en open te communiceren en zo de verwachting over en weer helder te hebben. Als dat vertrouwen er is, dan is er ook ruimte voor feedback of kritiek. Als dit opbouwend gebracht wordt dan wordt iedereen daar beter van toch?
Zijn er bepaalde trends in huwelijksfotografie?

Momenteel zie je veel thema bruiloften zoals styled weddings en vintage bruiloften qua aankleding, bruidsparen verwachten vaak ook een fotograaf die deze sfeer/stijl kan neerzetten.
Daarnaast wordt er tegenwoordig veel meer met scherpte diepte gewerkt, en zie je veel sprekende kleuren. Creatieve shots worden volgens mij ook veel meer gewaardeerd dan zo’n 10 jaar geleden.
Wat ik zelf boeiend vind is dat de Moment Design (BeLoved) methode zo in opkomst is voor loveshoots en bruidsreportages, een mooie pure en liefdevolle stijl.
Tot slot vind ik het ook leuk om te zien hoe bepaalde fotografen de journalistieke benadering hebben gekozen en heel aanschouwend verslaglegging doen van trouwdag. Voor mij is het de kunst om hier de juiste mix en balans in te vinden, en ook de stijl van het bruidspaar aan te voelen.

Welke criteria moeten de bruid en bruidegom hanteren bij het kiezen van een huwelijksfotograaf?
Kies een fotograaf waarvan het werk/stijl je aanspreekt, maar nog belangrijker waar van jij voelt dat er een “klik” is. Er moet vertrouwen zijn dat hij of zij jullie begrijpt en aanvoelt hoe jullie in elkaar zitten en wat daarmee jullie zal aanspreken. Verder denk ik dat het fijn is om zaken goed van te voren door te spreken, en er ruimte is om vragen te stellen en beantwoord te krijgen. Je moet het gevoel hebben dat hij/zij er echt voor jullie is en jullie net zo belangrijk -zo niet nog belangrijker- zijn dan de andere bruidsparen.
Welke zaken die mensen gewoonlijk niet opmerken ziet een trouwfotograaf net wel?
Fotograaf is er zo’n dag vaak van het begin tot het eind bij, en is de ogen (en daarmee het geheugen) van het bruidspaar. Deze hele dag is de fotograaf dicht in de buurt van het bruidspaar, en op momenten dat dit niet zo is dan legt de fotograaf juist de momenten vast die het bruidspaar heeft gemist.
Denk jij dat je de ziel van een persoon vastlegt tijdens het fotograferen?

Ze zeggen vaak de ogen zijn de spiegels van de ziel. Zij weerspiegelen altijd goed hoe iemand zich voelt. Het is voor mij een uitdaging om deze emotie te pakken in een foto.

Met wie zou je graag fotograferen?
Met wie? Daarmee wordt dus de vraag gesteld met wie ik graag zou samenwerken. Er zijn enorm veel inspirerende collega’s waar ik van zou kunnen leren en dus graag een dag mee zou gaan fotograferen. Een echte inspirerende fotograaf die een voorbeeld voor me is, dat is de Brit Jeff Ascough. Zijn werk spreekt me erg aan. Zou bijzonder zijn om eens met hem te kunnen samenwerken.
Wat is het meest indrukwekkende moment van je leven?

Mooiste dag van m’n leven was toch wel m’n bruiloft, omdat dit echt iets is wat helemaal eigen is. Dit bereid je voor tot in de puntjes, en als het op de dag dan samenvalt is dat genieten. Een kostbare herinnering om op terug te kijken.
Maar meest indrukwekkend? Dat zijn eigenlijk twee momenten, namelijk de geboortes van m’n beide dochters. Zo iets is zo bijzonder, intiem en intens, dat vond ik qua indruk echt een achtbaan van emoties.

Hoe definieer je succes? Hoe meet je het?

Succesvol ben ik als de klant (het bruidspaar) tevreden is. Daarvoor is het leveren van kwaliteit belangrijk, dat uit zich in meer geven dan verwacht wordt. Maar dat is niet voldoende denk ik. Echt tevreden ben ik wanneer ik ook leer van eerdere ervaring, mezelf verbeter en zo het hoogst haalbare resultaat heb neergezet.

Ben je liever graag gezien of gerespecteerd?
Denk gerespecteerd, dat zegt meer over je handelen en je acties dan dat gezien wordt
Wat is de grootste fout die je ooit begaan heeft op professioneel vlak?

Te weinig geheugenkaartjes meegenomen… dat was even een zweet momentje. Gelukkig was er een speciaalzaak in de buurt. Maar dit overkomt me nooit meer.

Hoe leer je bij om betere foto’s te maken?

Allereerst evalueer ik elke opdracht voor mezelf, en denk ik na hoe ik bepaalde foto’s nog beter had kunnen doen. Verder kijk ik goed naar toonaangevende fotografen die inspirerend werk neerzetten, dit geeft je vaak nieuwe creatieve invalshoeken. Ook is het goed om bij te blijven dmv. cursussen en workshops.
Tot slot gewoonweg fotograferen… door te blijven fotograferen blijf ik mezelf ontwikkelen, en verbeteren. Bovendien kan ik zo nieuwe technieken leren.

Hadden jouw ouders strenger of minder streng moeten zijn?
Niet strenger of minder streng, ik ben blij met de liefdevolle wijze van opvoeden die ik heb gehad. Maar had het wel mooi gevonden als ze me meer hadden gestimuleerd en aangemoedigd om achter m’n droom aan te gaan en m’n creativiteit die ik gekregen heb ook te benutten in m’n werk. Heb pas later die stap gezet. Wie weet wat dit me gebracht had als ik dit als tiener al had kunnen doen.
Wat doe je in jouw vrije tijd?

Fotograferen (door te blijven doen verbeter je jezelf en kun je nieuwe technieken leren), of ik ben aan het beelden selecteren en nabewerken. Hier gaat veel werk en dus vrije tijd in zitten. De spaarzame tijd die nog over is breng ik graag door met m’n gezin. Ook mag ik graag een stukje racefietsen, als het weer dat toelaat.

Maak je gemakkelijk vrienden?

Echte goede vrienden heb je er in je leven altijd maar een paar van, het kost ook tijd en aandacht om vriendschappen te onderhouden. Ben wel iemand die gemakkelijk contact legt, en mensen vinden me een vriendelijk persoon krijg ik dan vaak terug.

Is er een leven na het huwelijk?
Na het huwelijk? Tot de dood ons scheidt is de belofte toch?
Of er leven is na de dood, dat is een heel andere vraag… ik geloof van wel!
Kan je tips geven voor beginnende trouwfotografen?

Ga er voor, neem de stap, zet door en ook als een situatie spannend is… maar, doe het even goed. Laat je bescheidenheid je niet in de weg zitten.

Als buitenaardse wezens naar de aarde komen en jij bent de eerste persoon die ze ontmoeten, wat zal je hen dan zeggen?

Zijn jullie nog opzoek naar een trouwfotograaf?

Je wordt gevraagd om een film te maken, welk genre wordt het?
Ben een romantisch persoon, maar kijk nooit echt naar love stories of romantische komedisch… vind ik vaak te cheesy.
M’n favo films hebben vaak een hoog “could be” gehalte, ze boeien en hebben een bepaalde spanning in zich. Er wordt vaak een verhaal verteld, meestal ook nog geschiedkundig onderbouwd. Dat boeit me dan het meest om naar te kijken.
Vaak zijn dit oorlogsfilms, thrillers of misdaad/detective verhalen die me het meest boeien. Zo’n film zal het vermoedelijk ook worden.
Morgen zal ik … doen
… wellicht jullie bruiloft mogen …

Zwangerschapreportage Korte Duinen, Soest

Een zwangerschapreportage in de Korte Duinen in Soest. De Korten Duinen, zijn onderdeel van het gebied de Soesterduinen. Maar zijn een rustiger dan het bekendere Lange Duinen gedeelte van Soestduinen. Juist door deze rust in dit deel, is dit uitermate geschikt voor intieme foto reportages zoals loveshoots of zwangerschapsboots. Dit stel woont zelf in Soest en is dol op de natuur, het lag dus voor de hand om hier hun deze zwangerschapsportretten tijdens een reportage te maken. We spraken af op een avond, eind april, tijdens het “gouden uurtje”.

Loveshoot Deventer de Gasfabriek

De Gasfabriek in Deventer is oud industrieel erfgoed. Dit stel had de voorkeur uitgesproken voor een loveshoot op een dergelijke locatie.

Liefdesreportage Zuiderheide Laren

Liefdesreportage Zuiderheide, Laren. De Zuiderheide bij Laren, ligt in ’t Gooi ingesloten tussen Hilversum, Laren en knooppunt Eemnes. Deze heide is een speciale plek voor dit echtpaar. Ze komen hier als Hilversummers al hun hele leven. En hun verlovingsfoto, zo’n 60 jaar geleden, is daar ook gemaakt.

Lid van Feel it!

WIJ Fotografie

KVK 65430352

Straat van Corsica 99
3825 VB Amersfoort - Vathorst

06 - 111 66 172
Stuur me een appje!

info@wijfotografie.nl