Newborn fotografie

Echt & puur

Newborn fotografie

Echt & puur

Newborn fotografie

Echt & puur

Newborn fotografie

Echt & Puur

Newborn fotografie

Echt & Puur

Newborn fotografie

Echt & Puur

Home > Newborn fotografie

Newborn fotografie

Nieuw leven is een feit, een pasgeboren baby een heel speciaal moment dat vraagt om de tijd stil te zetten en deze bijzondere herinnering vast te leggen. Dat is Newborn fotografie. In al mijn rust en met mijn geduld trek ik ruim de tijd uit voor een dergelijke shoot. En ik volg hierbij echt het ritme dat het pasgeboren kindje zelf aangeeft. Een Newborn shoot weerspiegeld de puurheid van een baby die nog maar net geboren is. Omdat ze nog veel slapen in het begin, heeft een gemiddelde newborn shoot meestal een dromerige sfeer en setting. De eerste twee weken is het kindje ook juist nog heel dromerig, gemakkelijk in slaap te wiegen. Dat maakt deze tijd ook juist zo uniek. 

Daarna, na de eerste 2 weken, zie je namelijk dat een kindje snel verandert in een alertere baby die meer volgens een gepland ritme slaapt. Ze zijn dan ook minder puur dan toen ze nog maar net geboren waren. Een fotoreportage met je baby boeken na de eerste 14 dagen is uiteraard mogelijk. Dan is dit niet perse een Newborn shoot meer, maar zullen er evengoed wel degelijk schattige en unieke baby foto’s gemaakt kunnen worden tijdens de baby shoot.

Informatie

 • Reizen met een pasgeboren baby is een hele onderneming, en in de kraamtijd zeker niet de bedoeling. Al is dat alleen al voor de rust en regelmaat van zowel moeder als kind. Daarom kom ik voor newborn shoots altijd thuis op locatie.
 • De duur van de shoot is gemiddeld 2 à 2,5 uur. Dat is ook een beetje afhankelijk van het ritme dat het kindje zelf aangeeft. We volgen zijn/haar behoefte en signalen hierin. Er is geen haast, geen druk dus, maar een ontspannen setting met voldoende tijd om in alle rust foto’s te maken.
 • Binnen een week krijgen jullie alle goede foto’s in lage resolutie (met watermerk) toegezonden, hieruit mogen jullie 15 beelden selecteren die ze zelf kunnen laten afdrukken. Deze 15 krijgen voordat ze worden toegestuurd eerst nog wat extra aandacht met eventuele nabewerking.
 • In overleg zal worden gevraagd of een foto(‘s) van de shoot gebruikt mogen worden voor m’n portfolio, m’n website en eventueel Facebook. Als ouder kun je uiteraard aangeven of je hier bezwaar tegen hebt.

Voorbereiden

 • De shoot zal naar verwachting ergens tussen dag 4 en dag 15 na de bevalling plaatsvinden. New Born’s zijn in de eerste 2 weken vaak nog zo puur en pas geboren, ze zijn vaak nog slaperig vanuit de zwangerschapsperiode en bevalling, waardoor ze ook gemakkelijker in slaap te krijgen zijn. Wat mooie dromerige foto’s oplevert. Daarnaast zijn ze in deze periode ook nog goed in allerlei houdingen te positioneren, zeker als ze slapen. Maar, let op hierbij staat veiligheid en comfort van het kindje uiteraard voorop. Dat is altijd het aller belangrijkste. Goed om te beseffen is dat ook veel van schattige foto’s die je tegenkomt “trucage” of deels “Photoshop-kunstwerkjes” zijn. Mijn stijl is het om het echt, puur, en vooral ook veilig te houden.
 • Ervaring leert dat het vaak heel prettig werkt als ook de kraamverzorgster ook nog aanwezig is. Maar mocht dit qua planning niet lukken of zaken anders lopen, dan is dit uiteraard geen probleem.
 • De foto’s worden gemaakt in de lichtste kamer, waar dus het meest natuurlijk licht binnen valt. Er wordt namelijk bewust voor de baby geen gebruik gemaakt van flitslicht.
 • De kamer moet voor de baby comfortabel warm zijn, +/- 25 graden. Eventueel -in de wintermaanden- is het slim om van te voren een warme kruik nee te leggen onder een dekentje. Om zo de plek van shoot extra voor te verwarmen. Hou ook een warme wrapper in de buurt, zodat het kindje altijd snel extra opgewarmd kan worden..
 • Zorg voor voldoende (spuug-/billen)doekjes in de aanslag om eventuele “ongelukjes” weg te kunnen vegen.
 • Het is aan te raden om de baby van te voren te voeden en in bad te doen, zodat deze helemaal rozig, voldaan en moe is. Bereid ook de outfit van te voren voor, zodat de baby niet meer hoeft te worden omgekleed voor de eerste foto’s. Eventueel kan je de baby extra warm houden met een doek of wrapper.

Het juiste moment

 • Bedenk van te voren met welke kleding je de baby wil vastleggen, of wellicht alleen met een luier of zonder luier. En zorg ervoor dat de baby dan van te voren ook al zo is gekleed, en een eventueel een tweede outfit klaar ligt.
 • Zelf heb ik een aantal mutsjes die kunnen worden gebruikt, maar eigen inbreng is een pre. Hierdoor is het helemaal naar wens, idee en smaak van de ouders.
 • Dit geldt ook voor eventuele attributen. Zal een rietenmand, een oude houten fruitkist, een oude klassieke lederen koffer en een teiltje meenemen. Verder heb ik een aantal kleden en een (kunst)schapenvacht. Ook hierbij is eigen inbreng meer dan welkom.
 • Zijn er specifieke wensen/ideeën qua poses van de baby, of portretten met ouders, broers/zussen, het hele gezin, geef dit dan svp van te voren aan. Dan probeer ik hier rekening mee te houden, als dit binnen de mogelijkheden ligt.

Lifestyle newborn reportage

Maar hoe bijzonder is jullie leven, dat van jonge ouders van nieuwbakken baby’s, op dat moment eigenlijk. In de kraam periode staat jullie huis en jullie leven letterlijk op z’n kop. Het is niet voor niks dat je dan kraamhulp over de vloer krijgt om je deze hectische periode het hoofd te bieden en op weg te helpen.

Ook een newborn shoot?

Lid van Feel it!

WIJ Fotografie

KVK 65430352

Straat van Corsica 99
3825 VB Amersfoort - Vathorst

06 - 111 66 172
Stuur me een appje!

info@wijfotografie.nl